Як вибрати винний шафа. Характеристики винних шаф
Смакові якості вина залежать не тільки від його якості, але і від умов зберігання. При зберіганні вина потрібно дотримуватися певні умови. Ідеальні умови для зберігання вина створюються у винному погребі, де відсутнє світло і підтримується постійна температура та вологість. Але що робити тим, хто не може дозволити собі винний льох? Для них виробники придумали винні шафи, які можна розмістити і в звичайній міській квартирі. Винні шафи дозволяють створювати необхідні для зберігання вина умови. Перші винні шафи з'явилися у Франції ще в 1976 році. З тих пір шафи зазнали істотних технічні зміни. Виробники оснастили свої моделі електронікою, різними датчиками сенсорними дисплеями та іншими примочками. У продажу є шафи різних габаритів і з різним технічним оснащенням. Як вибрати винний шафа ви дізнаєтеся з нашої статті.
Винний шафа - це холодильна шафа для зберігання вин, який можна використовувати вдома і в офісі. Винні шафи знаходять все більш широке визнання у російських покупців. Для любителів і знавців вин ринок пропонує досить широкий асортимент винних шаф з глухими і прозорими дверима. Нижче наведені характеристики винних шаф.
Винна шафа Severin KS 9886
Основні характеристики винних шаф
Світлонепроникність
Відсутність світла є першочерговою умовою для правильного зберігання вина. На світлі вино починає занадто швидко окислюватися, що в підсумку псує його смак. Дану проблему виробники вирішили двома способами. Так з'явилися моделі з глухою дверцятами та шафи вітрини. Моделі з глухою дверцятами, призначені для зберігання колекції вин. Вони, як правило, не відрізняються особливими дизайнерськими вишукуваннями і зазвичай являють собою шафи зі скромною обробкою і невисокою ціною. Над вітринами шафами дизайнери попрацювали на славу. Вони являють собою стильні рішення, створені для демонстрації вин. З цією метою виробники оснастили їх світлонепроникним склопакетом. Завдяки такому рішенню гості завжди зможуть бачити вміст шафи, але при цьому в нього не буде проникати світло.
Температура
Як відомо, тепло знижує вміст у вині алкоголю, тому для оптимального зберігання вина потрібно підтримку стабільної температури між 100С і 140С. При температурі вище 140С вино дозріває швидше, але поліпшується не настільки істотно, як при температурі 11-12 ° С. З іншого боку, при температурі нижче 8-9 ° С вино майже не еволюціонує. Якщо вино не дуже старе, а передбачуваний термін його зберігання не перевищує півтора років, допустима температура 16-18 ° С.
Постійно підтримувана температура дозволяє вину поступово еволюціонувати, тобто плавно продовжувати свій розвиток в пляшці.
Різні вина мають свої сприятливі умови зберігання та рекомендовані температури споживання. Винні шафи бувають з однією, двома, трьома і більше температурними зонами зберігання вин. Винні шафи, які мають одну температурну зону для зберігання вина, називають однотемпературнимі.
Двухтемпературние винні шафи мають 2 зони з різними умовами зберігання для різних вин. Одна зона призначена для зберігання червоних вин при температурах від 10 ° С до 18 ° С, а інша для зберігання білих вин при температурах від 6 ° С до 10 ° С.
Трехтемпературние винні шафи мають 3 зони для зберігання 3 типів вин, наприклад, білих, червоних та ігристих. В одній зоні можна задати ідеальну температуру для подачі до столу червоного вина 18 ° С, в інший для тривалого зберігання червоного вина від 10 ° С до 14 ° С, в третій для зберігання білих, рожевих та ігристих вин 8 ° С.
Винна шафа Liebherr WK 1802
Многотемпературнимі, як правило, називають винні шафи, що мають більше 3 температурних зон з різними умовами зберігання для різних вин. Деякі моделі мають до 6 зон з різними температурами: 6 ° С для ігристих вин, 8 ° С для рожевих вин, 10 ° С для сухих білих вин, 12 ° С для витриманих насичених білих вин і сухих червоних вин типу бордо і мерло, 16 ° С для витриманих червоних вин. Многотемпературние шафи забезпечують практично необмежені можливості по регулюванню умов зберігання для будь-яких сортів вин та підготовці їх перед подачею на стіл. Поміщаючи пляшки з червоним, білим і ігристим вином у відповідні зони, можна одночасно довести їх до оптимальних температур споживання.
У дорогих моделях винних шаф для регулювання температури використовується не тільки функція охолодження, але і функція нагріву для забезпечення стабільної температури у винному шафі незалежно від зміни навколишньої температури в межах від 00 С до 350 С.
У продажу зустрічаються винні шафи з подвійною функцією - охолодження / нагрів. Якщо температура в приміщенні опускається нижче температури всередині шафи, включається підігрів. Коли температура в приміщенні підвищується, включається режим охолодження.
Вологість
Для того щоб вино не втратило своїх первинних якостей, воно повинно зберігатися в умовах 50% -80%-ної вологості. У винних шафах встановлюється необхідна вологість. Це дозволяє уникнути всихання пробки і запобігти окислення вина. У найпростіших моделях регулювання вологості відбувається за рахунок наявності у внутрішній камері алюмінієвого листа. Зайва волога конденсується на алюмінієвій стінці і потім по дренажній системі виводиться з камери винного шафи. Більш дорогі та якісні моделі оснащені системою автоматичного регулювання вологості.
Відсутність вібрацій
Для вина дуже небезпечні будь-які вібрації, оскільки вони порушують біохімічні процеси, що відбуваються у вині, і можуть призвести до утворення осаду. У винних шафах з термоелектричним і абсорбційним охолодженням вібрації відсутні. У компресійному винному шафі джерелом вібрацій є компресор. Щоб виключити вібрації пляшок у винних шафах з компресійним охолодженням встановлюють спеціальні добре збалансовані компресори з м'якими амортизаторами і надійною ізоляцією від корпусу шафи, а полиці і висувні піддони виготовляють з дерева. Для виготовлення полиць і піддонів використовують деревину ясена, бука, дуба, клена, берези, горіха, тополі. Полиці з вишневого дерева не тільки добре гасять вібрації, що передаються від компресора на корпус шафи, але і створюють прекрасне естетичне сприйняття.
Винна шафа Liebherr WT 4127
Вентиляція і фільтрація
При виборі винного шафи, зверніть увагу на наявність у нього системи вентиляції. Для зберігання вина необхідна якісна вентиляція. При утворенні вентиляції у винному шафі може утворитися цвіль і з'явитися неприємні запахи.
Крім вентиляції винний шафа повинен бути оснащений вугільними фільтрами. Вино має властивість вбирати сторонні запахи, тому наявність є обов'язковою умовою для винних шаф. Фільтри необхідно періодично міняти, тому заздалегідь уточніть можливість їх окремого придбання.
Розміщення пляшок і ергономічність
Пляшки у винних шафах зберігають у горизонтальному положенні, щоб пробка не розсихалася. При вертикальному зберіганні пляшок корок з часом усихає і стискається. В результаті між пробкою і горлом утворюється зазор, через який в пляшку надходить зайва кількість повітря. У деяких моделях винних шаф передбачена можливість зберігання пляшок з вином не тільки в горизонтальному, але і у вертикальному положенні. Вертикальне положення пляшок застосовується при короткочасному зберіганні і доведенні вина до температури споживання.
Місткість винного шафи, як правило, оцінюють за кількістю стандартних пляшок. За стандарт беруть вузьку пляшку з високими боками типу "Бордо" (0,7 л). Окремі виробники вказують корисну і загальну ємність шафи в літрах, як для побутових холодильників.
|